WAT is de Taalstraat?

Zie de Taalstraat als een wasstraat. Je auto krijgt op zijn tijd een goede wasbeurt. De velgen worden schoongespoten, het vuil van de ramen gespoeld. De föhn maakt de auto droog, en dan: een waxje over de lak, een spraytje over de voorruit en een ietsiepietsie olie op de wieldop. Je auto glanst weer alsof ie gloedje nieuw is.

Wat de wasstraat is voor auto’s, is de Taalstraat voor teksten. Doffe webteksten, brochures of rapportages neem ik onder handen. Eerst ruim ik op en breng de structuur op orde. Daarna poets en schuur ik de teksten. Als dat klaar is, begint de finetuning.  Met het pennetje langs alle zinnen. Komma’s verschuiven, bijwoorden pielen en de kopteksten van glans voorzien. Tot de tekst helder is en uitnodigt tot lezen.

WAT maakt de Taalstraat?

Ik werk als redacteur, vertaler, blogger, ghostwriter en schrijver voor diverse opdrachtgevers. Meestal maak ik webteksten, soms schrijf ik voor print. Ik maak onder meer webteksten voor ondernemers, SEO-teksten, levensverhalen, columns, blogs, doe copywrite-opdrachten en redigeer rapportages, teksten en offertes. Een allround tekstschrijver dus.

WIE is de Taalstraat?  Karijn Kats | tekstschrijver | copywriter Deventer

Ik ben Karijn Kats -dat allitereert ten minste lekker, moeten mijn ouders gedacht hebben toen ze mij mijn naam gaven-, eigenaar van tekstbureau de Taalstraat, gevestigd in het prachtige Deventer.

Voordat ik freelancer werd, werkte ik 9 jaar als docent aan de Opleiding Journalistiek aan Hogeschool Windesheim. Talloze studenten begeleidde ik bij hun afstudeeronderzoek. Daarnaast deed ik onderzoek naar nieuwsgedrag en beeldvorming van jongeren. Interessant en relevant om te doen, maar nog liever help ik anderen door zelf te schrijven.

Taal is zeg maar echt mijn ding. Al sinds ik kan lezen. Ondersteboven op de bank, in een kamer vol visite, las ik onverstoorbaar in Matilda of Afke’s tiental. Als ik schooltje speelde, was ik vooral druk met het schrijven van de leesboekjes voor de poppen. In mijn studententijd schreef en redigeerde ik voor het verenigingsblad van Den Geitenwollen Soc. Ja, zo heette het echt. Als je sociologie studeert, dan heb je dat.

Andere triviale feitjes over mij

  • Moeder van drie muiters
  • Gaat graag op pad met haar gezin
  • Fervent gebruiker van haar Museumkaart
  • Heavy cola lightdrinker
  • Blogger voor Kidseropuit

MET WIE werk ik graag samen?

  • Daniël Roels Ontwerp. Zijn beelden versterken mijn teksten. Zowel de inhoud als de vormgeving beheerst Daniël tot in de puntjes.
  • Personal Organizer Brenda Pouw. Heb je het idee dat er te weinig uren in een dag zitten? Brenda helpt je zakelijk organiseren. Ze heeft mijn dagindeling eens goed onder de loep genomen en dat heeft mij enorm geholpen bij het efficiënter werken.
  • Eline Boon van By Bean. Vormgeefster die nauwkeurig en snel werkt. Met verstand van kleur!